tiistai 11. huhtikuuta 2017

1.1. "Tiedän opetuksen ja ohjauksen suunnittelua ohjaavat asiakirjat"

Opetuskelpoisuuteni

Tradenomin tutkinnon pohjalta olen lain mukaan kelpoinen opettamaan toisen asteen koulutuksissa, eli perustutkintoon tai ammatti- tai erikoisammattitutkintoon johtavissa koulutuksissa. Näin ollen käsittelen tässä kirjoituksessa asiakirjoja, jotka ohjaavat opetusta ja ohjauksen suunnittelua näissä opetusympäristöissä.

Opetusalani on liiketalous, joka kuuluu yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon opetusalaan. Voin opettaa liiketalousalan ammatillisten tutkintojen osana olevien opintokokonaisuuksien lisäksi liiketalousaineita, kuten yrittäjyyttä, myös oppisopimuskoulutettaville sekä muilla koulutusaloilla opiskeleville. Olen kelpoinen opettamaan myös ammatillisessa aikuiskoulutuksessa.

Työmahdollisuuksia on toki myös vapaassa sivistystyössä, kuten kansalaisopistoissa, mussa niissä opetussisältöjä ei säädellä lailla vaan kurssisisällöt voi muodostaa vapaasti. On olemassa myös tutkintoon johtamattomia koulutukseia, kuten ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).

Tutkinnon perusteet toisen asteen ammatillisessa opetuksessa

Toisen asteen ammatillisen opetuksen suunnittelun perustana ovat aina valtakunnalliset tutkinnon perusteet.
Kaikkien ammatillisten tutkintojen opetussisällöt tulevat tutkinnon perusteista. Kaikkien perustutkintojen perusteet löytyvät Opetushallituksen verkkosivuilta.
Liiketalouden perustutkinnon perusteen tiedot -verkkosivun takaa löytyvät yksityiskohtaisemmat tiedot tutkinnon osista, tutkinnon muodostumisesta, tutkinnon tavoitteista, toteutuksesta ja arvioinnista.
Jos opetan liiketalouden alaan kuuluvia osioita muihin tutkintoihin johtavissa koulutuksissa, tiedot löytyvät vastaavalla tavalla opetushallituksen sivuilta.

Opetussuunnitelma

Näiden tutkintojen perusteiden pohjalta laaditaan koulutusta järjestävässä oppilaitoksessa opetussuunnitelmat. Opetussuunnitelma muodostuu tuntisuunnitelmasta ja opetusmateriaaleista. Opetussuunnitelma on aina julkinen. Tämän lisäksi kullekin opiskelijalle laaditaan yhteistyössä henkilökohtainen opiskelusuunnitelma eli HOPS.

Tämä perustuu lakiin ammatillisesta peruskoulutuksesta 630/1998, asetukseen ammatillisesta peruskoulutuksesta 811/1998, asetukseen ammatillisen perustutkinnon muodostumisesta 801/2014.

Sillä, että opetussuunnitelman suunnittelua ohjaa laki, varmistetaan koulutuksellisten perusoikeuksien, tasa-arvon, opetuksellisen yhtenäisyyden, laadun ja oikeusturvan toteutuminen. Samalla varmistetaan tutkinnon edellyttämien ammattitaitovaatimusten tai osaamistavoitteiden saavuttaminen.

Esimerkki: Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) opetussuunnitelma

Valtakunnalliset Opetushallituksen laatimat ammatillisten perustutkintojen perusteet ohjaavat kaikkea opetusta antamalla niille tavoitteet ja sisällöt. Paikallisesti laadittavat opetussuunnitelmat perustuvat näihin valtakunnallisiin tutkintojen perusteisiin. Näin myös Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) opetussuunnitelma.

Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) opetussuunnitelma

Opetussuunnitelman kuvataan muodostuneen siten, että eduskunnan säätämät lait, valtioneuvoston asetukset, Opetushallituksen määräykset ja ohjeet ammatillisen koulutuksen järjestämisestä on muutettu käytännöksi ja pedagogisiksi toimintaperiaatteiksi Oulun seudun ammattiopistossa. Pedagogisen toiminnan lähtökohtana on opiskelijan osaamisen hankkiminen ja osaamisen laadunvarmistus.

Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) opetussuunnitelma muodostuu:
  • yhteisestä osasta sekä
  • tutkintokohtaisesta osasta.

Opetussuunnitelman yhteinen osa sisältää kaikille tutkinnoille, koulutuksille ja kaikille yksiköille yhteisiä asioita. Yhteisessä osassa määritellään kaikille perustutkinnoille yhteiset periaatteet ja menettelytavat sekä koulutuksen toteuttaminen yhteistyössä muiden koulutuksen järjestäjien ja työelämän kanssa.  

Opetussuunnitelman tutkintokohtaisessa osassa määrätään tutkinnon muodostuminen. Ammatilliset perustutkinnot muodostuvat:
  • pakollisista ja
  • valinnaisista tutkinnon osista ja
  • yhteisistä tutkinnon osista.

Muut tutkintokohtaisessa osassa määritellyt asiat:
  • käytettävät oppimisympäristöt ja opetusmenetelmät
  • suunnitelman tutkinnon osien arvioinnista ja arviointimenetelmistä
  • vapaasti valittavien tutkinnon osien tarjonnan

Tutkintokohtaisessa osassa kuvataan tutkinnon osat, niiden ammattitaitovaatimukset ja arvioinnin kohteet siltä osin kuin niitä ei ole tutkinnon perusteissa määritelty.

Tutkintokohtaisessa osassa kuvataan myös koulutuksen järjestäjän tarjoamat opinnot muista tutkinnoista sekä opiskelijan mahdollisuudet työelämälähtöiseen osaamisperusteiseen opiskeluun.

Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Oppisopimuksella voi opiskella ammatillisen perustutkinnon sekä peruskoulutuksena että näyttötutkintona. Ammatillisen perustutkinnon tutkinnon osien tavoitteet ovat samat riippumatta siitä, suorittaako opiskelija tutkinnon ammatillisena peruskoulutuksena tai näyttötutkintona.

Joustavat opintopolut

Ammatilliseen perustutkintoon on mahdollista sisällyttää tutkinnon osia muista ammatillisista perustutkinnoista, ammattitutkinnoista, erikoisammattitutkinnoista tai ammattikorkeakoulututkinnoista. Oppilaitosten välinen yhteistyö mahdollistaa tämän.
Ammattiopistossa opiskelevat opiskelijat voivat sisällyttää opintoihinsa lukio-opintoja. Ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto on mahdollista suorittaa samanaikaisesti, jolloin perustutkinnon suorittaja opiskelee ammatillisessa peruskoulutuksessa ja voi osallistua ylioppilastutkintoon suoritettuaan lukion kurssit.

Esimerkki: Liiketalouden perustutkinto

Liiketalouden perustutkinto muodostuu neljästä osasta:
  • valtakunnalliset tutkinnon perusteet, jota kuvattiin jo aikaisemmin
  • opetussuunnitelman yhteinen osa, jota kuvattiin jo aikaisemmin
  • opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa
  • yhteiset tutkinnon osat

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa: Liiketalouden perustutkinto

Oulun seudun ammattiopistossa Liiketalouden perustutkinnon (180 osp) tutkinnon voi suorittaa seuraavissa osaamisaloissa:
  • Asiakaspalvelu ja myynti
  • Talous- ja toimistopalvelut
  • Tieto- ja kirjastopalvelut

Jokaisen osaamisalan koulutukseen kuuluu:
  • ammatillisia tutkinnon osia
  • yhteisiä tutkinnon osia
  • vapaasti valittavia tutkinnon osia.

Lisäksi tutkinnon osiin sisältyy osaamisen hankkimista työssäoppimisen kautta vähintään 40 osp ja yrittäjyysosaamisen hankkimista vähintään 8 osp sekä opinto-ohjausta.

Jokaisesta tutkinnon osasta laaditaan osaamisjaksosuunnitelma, jossa määritetään mm. keskeiset sisällöt, toteutustavat, opiskelu- ja ohjausmenetelmät, oppimateriaali ja arviointi sekä avaintaidot.

Oppimisen ja opetuksen suunnittelussa pitää opettamisen ja arvioinnin päämääränä olla oppijan osaaminen ja sen saavuttamisen tukeminen. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon opiskelijoilla oleva osaaminen.

OSAO:ssa osaamisjakosisuunnitelmaa tekevä opettaja esittelee osaamisjaksosuunnitelman opiskelijoille. Opiskelijat voivat vaikuttaa suunnitelmaan.

HOPS

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS). HOPS pohjautuu opetussuunnitelmaan sekä opiskelijan yksilöllisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin. HOPSissa otetaan huomioon erilaiset oppimistyylit, opiskelijan terveydentila, toimintakyky, hänen yksilölliset voimavaransa ja mahdollinen erityisen tuen tai apuvälineiden tarve.

HOPS laaditaan yhteistyössä opiskelijan kanssa. Opiskelija osallistuu opiskelunsa suunnitteluun, opintojen valintoihin, yksilölliseen opinnoissa etenemisen seurantaan ja oman oppimisensa arviointiin.

HOPS laaditaan opintojen alkaessa. Sitä tarkistetaan ja arvioidaan opintojen kuluessa. HOPS on opintojen aikana päivittyvä opiskelijan työkalu, jonka ylläpitämisestä vastaa opiskelija itse ryhmänohjaajan tukemana. Kirjaamalla asiat HOPS:aan opiskelija tekee kehittymisensä näkyväksi.

HOPSiin liittyvässä opiskelu- ja työllistymissuunnitelmassa kuvataan myös, jos opiskelija valitsee tutkinnon osia ja opintoja eri osaamisaloista ja tutkinnoista tai suunnittelee useamman kuin yhden tutkinnon suorittamista.

Lähteet: Tarjoumapäivän 20.9.2017 materiaali https://drive.google.com/file/d/0B4nRzbOPzFC7M0tMZ3ZTYzdjM1E/view

Oulun seudun ammattiopisto OSAO, opetussuunnitelman yhteinen osa
https://www.osao.fi/media/opetus-ja-arviointisuunnitelmat-01082015-alkaen/opetussuunnitelman-yhteinen-osa-ja-liitteet/opetussuunnitelman_yhteinen_osa_01082015_alk.pdf

Oulun seudun ammattiopisto OSAO,
Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa: Liiketalouden perustutkinto
https://www.osao.fi/media/opetus-ja-arviointisuunnitelmat-01082015-alkaen/liiketalouden-perustutkinto.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti